Могат ли децата от предучилищната възраст да учат втори език? (част 3)

Децата могат да научат почти всичко, ако преживяват новата информация чрез танцуване, докосване, гледане или усещане. Ето защо, за да им помогнем при изучаването на чужд език е хубаво да им предлагаме начини, чрез които могат да усвоят по-бързо и по-лесно езика.

uchene chrez igraПредлагаме ви 13 техники на учене на чужд език, които може да използвате.

1. Учене чрез действие.

Докато играете на различни игри, правите закуска или се разхождате, общувайте с децата като им говорете на чуждия език.

2. Давайте различни подкрепления като снимки или звуци

Например може да използвате картинки и да изговаряте звуците, докато учите нови думички – „Я като ябълка”.

3.  Ученето трябва да е забавно.

Колкото по-забавно е ученето на езика, толкова повече детето ще иска да учи. Обучение по време на игра е най-добрият начин да се научи нещо ново, защото то създава емоционална привързаност, а емоцията е ключът към запомнянето.

4. Учене в спокойна, но предизвикателна обстановка.

Никога не стресирайте децата. Последните проучвания показват, че 80% от обучителните проблеми при децата са свързани със стреса.

5. Учете музика и ритъм

Когато човек учи музика, той използва всички области от мозъка. Ето защо повечето хора си спомнят още детските песнички, които са учили като малки.

6. Учете с повече движения – използвайте тялото и ума едновременно.

Умът и тялото са едно цяло. Въпреки това, традиционната система на образованието кара децата да седят цял ден на чина и да учат. Вече е известно, че по-добре се учи, когато човек се движи. Окуражавайте децата да танцуват и да се движат в ритъм, докато учат чуждия език.

7. Учете чрез говорене един на друг.

Един добър подход за изучаването на чужд език е да накарате децата да си говорят един на друг – като това може да бъде по време на обяд или вечеря.

8. Учене чрез осмисляне.

Децата имат нужда от време, за да преработят наученото. При изучаването на чужд език съществува един пасивен момент – първо детето приема наученото, а след това проговаря.

9. Направете връзка с числата и думите чрез игра.

„Колкото повече правите връзки, толкова повече научавате” (Вос, 1997). При изучаването на чужд език могат да се правят връзки, включително между числата и думите. Може да започнете да броите от едно до десет на испански език например в ритъм и различни движения.

10. Учене чрез докосване.

Докато учите различни рими, стихчета или словосъчетания, може да имитирате движенията, свързани с текста.

11. Учене чрез мирис.

Една игра за учене чрез мирис може да бъде да скриете различни неща за ядене и да накарате детето да познае какви са храните по миризмата им и да ги назове на чуждия език.

12. Учене чрез вкус

Докато хапвате или опитвате ново ястие може да ги назовавате на чуждия език.

13. Използвайте целия външен свят за класна стая.

Превърнете всяка екскурзия в обучение. Може да учите чужд език докато броите портокали, сравнявате листата на дървета, назовавате птиците, храната и всичко, от което детето се интересува.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.