Как да направим детска книжна въртележка

Да направим детска книжна въртележка е лесно и много забавно занимание. Освен че ще се забавлявате заедно, може да превърнете съвместно занятие и в обучение. Заедно с книжната въртележка излезте на открито и обясните на Вашето дете за свойствата на вятъра – например неговата сила. Провокирайте детето Ви да помисли кое кара въртележката да се върти или пък да се опита да имитира звука на вятъра. Пожелаваме Ви приятни занимания, но преди това нека да видим как да си направим сами детска книжна въртележка.

Свали цветен шаблон или черно-бял шаблон.

Материали:

  • ножица
  • молив
  • пинче, карфица с по-голяма главичка или кабарче
  • принтер, за да принтирате шаблона (ако нямате принтер, нарисувайте ваш шаблон)

Инструкции:

1. Ако сте избрали черно-белия шаблон, оставете детето да го оцвети или декорира по собствено желание.

2. Принтирайте шаблона и го изрежете внимателно. След това разрежете листа по диагоналните линии и спрете един-два сантиметра преди кръга.

3. Вземете всеки един от краищата на квадрата и го насочете към центъра.

4. Внимателно прободете всички ъгли в центъра с карфицата и я забодете върху гумата на горната страна на молива (погледнете картинката).

Вече сте готови да излезете навън и да изследвате какво ще се случи, когато духне вятъра. И един съвет – може винаги да използвате хартиената въртележка, за да я подарите като подарък за детски рожден ден или да направите детското парти по-забавно за децата.