Игри на открито

Пролетта облече дръвчетата в бели и розови цветчета и покри полята със зелен килим. Слънцето започна да раздава топли лъчи, а птичките да радват със своите песни. Дойде време и за безкрайните игри на чист въздух и простор. Затова ви припомняме някои от най-популярните детски игри на открито.

1. Сляпа баба

Участници: над 3

Години: над 3

Място: в парка или на поляна в гората

Необходими предмети: шал за завързване на очите

Избира се едно дете, което ще играе ролята на Сляпа Баба. Завързват му се очите с шал, а останалите деца започват да обикалят около него и да го дразнят с викове, докато той се опитва да хване някой от тях и да го задържи. В по-простия вариант на играта в този момент тя свършва и започва наново, като заловеният става новата Сляпа Баба. В по-усложнения вариант Сляпата Баба трябва да познае по дрехите и по физиката заловения играч и ако сгреши, продължава да бъде Сляпа баба и в следващата игра.

2. Морето се вълнува

Участници: над 3

Години: над 3

Място: в парка или на поляна в гората

Необходими предмети: няма

Чрез жребий се избира водещ. Той застава пред другите участници и казва на глас: „Морето се вълнува – раз, морето се вълнува – два, морето се вълнува – три, в морска фигура замръзни!“. В този момент всички играчи са длъжни да замръзнат в позата, в която са. Водещият започва да обикаля около тях и да ги наблюдава. Първият, който мръдне изгаря и така докато не остане само един – последният останал без да помръдне печели играта. По време на играта се забранява да се подпирате на дървета, пейки, столове или други предмети. Водещият няма право да разсмива играчите, както и да ги докосва.

Може да се използва и друг вариант на играта, когато водещият трябва да избере тази поза, която му харесва най-много. В този случай победител е играчът, който е проявил най-голямо въображение

3. Замръзванка

Участници: над 3

Години: над 3

Място: в парка или на поляна в гората

Необходими предмети: няма

Едно от децата играе ролята на леден човек и то започва да гони останалите дечица. Когото докосне някое от децата, което не е успяло да клекне, то замръзва на място. Леденият човек пази своята жертва и същевременно се опитва да докосне и замрази и други. Останалите играчи се опитват да размразят замръзналото дете. Това става като го докоснат. Когато леденият човек замрази 3 деца, той става обикновен играч, а първият, който е бил замразен, става леден човек и започва да гони останалите.

4. Едно, две, три – морето още спи!

Участници: над 3

Години: над 3

Място: в парка или на поляна в гората

Необходими предмети: няма

Избира се едно дете, което застава с лице към дърво, пейка или с гръб към другите деца и казва изречението „Едно, две, три – морето още спи!”, след което веднага се обръща. През това време останалите участници , които предварително са се разпръснали на около 10-15 метра от броящото дете, се придвижват с бързи крачки към него. Те трябва да спрат на място, преди то да се е обърнало. Ако детето види някой от участниците да мърда, го посочва и „невнимателният” играч отпада от играта. Всичко започва отново докато някой от участниците не успее безпогрешно да се приближи и докосне в гръб броящия, който става и победител в играта.

5. Рибари и рибки

Участници: над 3

Години: над 3

Място: в парка или на поляна в гората

Необходими предмети: няма

Двама играчи са в ролята на мрежата на рибарите. Те трябва да са хванати за ръце и да гонят останалите, които са рибките. Когато някоя “рибка” бъде хваната, тя се присъединява към мрежата, като се хваща за рибарите. Играта продължава докато остане само една рибка. Рибката, която е останала, печели играта.

Когато отидете на излет или разходка след природата, може да измисляте безброй игри. Ще се радваме да споделите и вашите любими игри или начини за забавление на открито.