Забавни игри по време на път

Когато пътуваме на дълъг път, няма нищо по-забавно от някоя и друга игра, с която да направим семейната почивка вълнуваща и запомняща се. Предлагаме ви някои игри за из път, с които хем ще се веселите, хем ще развивате различни способности и умения на децата.

  1. Ето и една много популярна игра. Някой казва дума. Например „кон”. Този, който е след него, трябва да измисли дума, която започва с последната буквата на казаната вече дума. В нашия пример това е буквата „н” и да речем новата дума е „нос”. Следващият участник измисля дума, която да започва с последната буква на думата нос, т.е.  „с”. И така нататък… докато не се изморите или не можете да измислите дума. Естествено тук родителите могат да помагат на по-малките участници с някоя и друга дума, като по този начин децата ще обогатят лексикалния си речник.
  2. Следващата игра се казва „Наблюдател”. Един от участниците, например мама, казва: „Виждам нещо, което е ……….”, като на празното място се казва цвета на даден обект от околността. Например, ако обектът е растение, мама трябва да каже: „Виждам нещо, което е зелено”. Другите участници се опитват да познаят обекта. Всеки се опитва да разгадае мистерията. Този, който познае, е победител и идва негов ред да играе ролята на наблюдател. За малко по-големите дечица над 5 години играта може да се играе като вместо цвета на обекта се назовава първата му буква. Тази игра е изключително забавна, но и помага на децата да развиват способността си да разпознават обектите по техния цвят или първа буква.
  3. „Да поиграем на животни” е игра, на която може да променяте правилата според обстоятелствата. Един от нейните варианти е да наблюдавате животните, които виждате по пътя, и да се опитате да възпроизведете какви звуци издават те. Например кравата прави „му-у-у”, а прасенцето „грух”. Ако няма много животни по пътя, друг вариант на играта е да изброявате животни, които не могат да се видят по пътя, и да импровизирате, звуците, които издават.
  4. По време на път може да си измислите и приказка. Например един от родителите започва ”Имало едно време едно момиченце, което много обичало да пътува.” И сега идва ред на следващия участник, който трябва да допълни приказката с още едно изречение. Така, докато пътувате, може да записвате всички изречения и да прочетете цялата приказка на глас.

Това са само малка част от многобройните варианти на игри за из път. Дано да провокират въображението ви и да си измислите нови още по-забавни при следващото пътуване. Много ще се радваме, ако ги споделите и с останалите родители и дечица.