Полезна ли е органичната храна за децата?

На 22 октомври официално беше публикуван доклад от Комисията по хранене към Американската академия по педиатрия, който дискутира въпроса за полезността от органичната храна за децата. В него лекарите съобщават, че органичните храни не са по-полезни за здравето на децата от здравословните храни, произведени по традиционния начин.

органична храна за децатаНай-важното нещо за децата по отношение на храненето е да се консумират плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и нискомаслени млечни продукти, независимо от това дали тези храни са органични, или не – казва д-р Джанет Силвърщайн , член на комисия.

„Много семейства имат ограничен бюджет за храна и ние не искаме те да консумират по-малки количества от по-скъпите органични храни и по този начин да се намали общия прием на здравословни храни “ – допълва авторката на доклада.

Проучванията, които разглеждат хранителните различия между органичните и конвенционалните храни, не са много категорични в резултатите и все още липсват доказателства за влиянието от консумацията на органични храни  за по-продължителен период от време.

Докато някои проучвания показват, че в органичните храни се съдържа повече витамин С и фосфор в сравнение с конвенционалните храни, няма доказателства, че тази разлика е от значение за здравето на децата.

Вярно е също така, че органичните храни имат по-ниски нива на пестициди. Но отново не става ясно дали тази разлика ще се отрази на здравето на човека в течение на времето, казва д-р Джоел Форман, друг автор на доклада.

Някои хора купуват био мляко, тъй като се притесняват, че кравите, които се отглеждат в конвенционалните ферми са инжектирани с хормон на растежа. Оказва се обаче, че подобни притеснения са неоснователни. Този хормон  – рекомбинантен говежди растежен хормон,еа специфичен само за кравите и не оказва ефект върху хората. Кравите също така се инжектират с хормони, като естрогени, за увеличаване на чистата мускулна маса и ускоряването на растежа. Ефектът от излагането на естрогени все още не е напълно известен и предстои да се проучи.

Хората често изберат да ядат органични храни поради екологични съображения, а не поради здравословни причини. Ето защо авторите на доклада съветват родителите да хранят децата си с плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и нискомаслени млечни продукти, независимо от това дали са органични, или не.