Учене чрез музика

Малките деца обичат да пеят, да създават музика и да се движат в ритъм. Те се чувстват добре, когато научават нова песен, силни, когато удрят по барабаните или разклащат дайрето или горди, когато си измислят нов танц. И тъй като децата се забавляват докато слушат музика, те могат да развиват успоредно с нея и математически, езикови или социални умения.

Учене чрез музикаВ частна детска градина „Слънчева усмивка” имаме музикален педагог, който възпитава в децата любов към музиката и ритъма. Но не само в детската градина могат да се учат песнички или да се свири на музикален инструмент. Дори и вкъщи заедно с цялото семейство може да си измислите забавления с музика. Ето и няколко съвета от нас:

Изберете музика за деца

В интернет или музикалните магазини може да намерите много детски песнички – стари и нови, които да запеете или научите. Текстовете на детските песнички са мелодични и лесни за научаване.

Чрез римите развивайте способностите за четене

Когато децата слушат, повтарят и създават рими, те се научават да намират съответствие на звуковете от езика. Докато слушате заедно, повтаряйте римуващите се думи и насърчавайте детето да направи същото. Измисляйте и ваши рими.

Слушайте музика от цял ​​свят

Слушайте класическа музика, фолклорна музика, салса или джаз. Задавайте въпроси: „Аз чувам китара. Ти какви инструменти чуваш? “ Слушайте за детайлите. Помолете детето да се съсредоточи върху звуците от различните инструменти, ритъма и думите на новите песни. Това ще му помогне да се научи да бъде добър слушател в училище.

Направете свои инструменти и играйте с тях

За да ​​направите лесно ударен инструмент, сложете зърна зрял боб между две хартиени чинии и ги защипете с телбот.  Намерете пръчки за удряне. Използвайте капакът на тигана за чинели. Може да марширувате докато удряте по направените от вас инструменти.

Обогатявайте лексиката

Докато слушате музика заедно, може да обясните думите ритъм или нота. Слушайте за нови думи в текстове на песните и обяснете какво означават те.

Слушането на музика носи не само забавление и удоволствие, но и развива и подобрява различни умения на децата. Чрез нея може да съчетаете полезното с приятното и да прекарате общото си време ползотворно.