Могат ли децата от предучилищната възраст да учат втори език? (част 2)

Харвардският психолог Хауард Гарднър прекарва години наред в изучаване на човешкия мозък и неговото влияние върху обучението, включително и върху научаването на чужд език. Според него всеки индивид се развива паралелно, но с различна скорост, в различни сфери на интелигентност. Така той определя няколко вида интелигентност.

Лингвистична интелигентност

Свързана е със способността да се чете, пише и общува с думи. Хора с висока лингвистична интелигентност обикновено са добри в четенето, писането и разказването на истории. Чуждите езици им се удават по-лесно.

Логико-математическа интелигентност

Свързана е със способността да се разсъждава и смята. Такива хора са добри в математиката, шаха, програмирането и други логически или изчислителни дейности.

Музикална интелигентност

Свързана е с чувствителността към звуците, ритъма, тоновете и музиката. Хората с развита музикална интелигентност са добри в пеенето, свиренето и композирането.

Визуално-пространствена интелигентност

Свързана е с умението да се борави с предметите в пространството. Хора с такъв тип интелигентност са добри архитекти, художници или пилоти.

Визуална интелигентност

Свързана е със способността да се запомня визуално и да се използва въображението.

Кинестетична интелигентност

Свързана е с контрол над движенията на тялото. Тя се използва от танцьорите и атлетите.

Социална интелигентност

Свързана е с със способността да се свързваш с другите хора. Хората със социална интелигентност са подходящи за професии като търговци, учители, управители, политици или социални работници.

Интраперсонална интелигентност

Свързана е със способността да се разпознават собствените или чуждите вътрешните чувства, желания или потребности.

Природна интелигентност

Свързана е със способността да се учи чрез изучаване на природата.

Как да отнесем всички тези видове интелигентности при преподаването на втори или трети език? В следващия пост ще ви предложим съвети как да използвате това знание и да го приложите при преподаването на чужд език при деца на възраст от 3 до 6-годишна възраст.

Очаквайте продължение…

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.